gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Pigwa pieczona w piekarniku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Dostałam wczoraj sporą ilość pigwy i oczywiście od razu poczęstowana taką pieczona pigwą, Dzisiaj od razu zrobiłam ,mozna przechować parę dni w lodówce.

Pigwa  pieczona  w piekarniku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pigwa pieczona w piekarniku

 

  • Dowolna ilość pigwy
  • cukier brązowy
  • cynamon albo przyprawa do szarlotki

Sposób przygotowania:

Pigwa pieczona w piekarniku
Owoce myjemy najlepiej szczoteczką w letniej wodzi. Przecinamy na pół nie obieramy, wydrążamy pestki . Połówki pigwy układamy na blasze wyłożonej papierem. Cukier mieszamy z cynamonem i do wgłębienia po pestkach dajemy cukier. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy aż pigwa będzię miękka tak 30 -40 minut. Owoce najlepiej przełożyć do zamykanego naczynia . POLECAM!!!!
Pigwa  pieczona  w piekarniku
Etap 1 Owoce pigwy myjemy szczoteczką.
Pigwa  pieczona  w piekarniku
Etap 2 Połówki pigwy układamy na blasze.
Pigwa  pieczona  w piekarniku
Etap 3 Do środka każdej pigwy dajemy wymieszany cukier z cynamonem.