ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Pigwa w słoiczkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Świetna na zimę, jako źródło witamin, można dodawać do herbatki zamiast cytryny...

Pigwa w słoiczkach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pigwa w słoiczkach

 

  • pigwa ( ilość wg uznania)
  • cukier

 

  • Potrzebne będą również:
  • słoiczki
  • garnek do wekowania

Sposób przygotowania:

Pigwa w słoiczkach
Pigwę myjemy, następnie kroimy na pół i wydrążamy ze środka pestki. Tak przygotowane owoce kroimy w cieniutkie plasterki. Do słoiczka nakładamy grubszą warstwę pigwy, którą następnie zasypujmy warstwą cukru (około łyżki cukru na każdą warstwę). I tak na przemian w całym słoiku. Następnie przygotowane w ten sposób słoiki z pigwą wekujemy w dużym garnku. A zimą podajmy z herbatką. Smacznego :)
Pigwa w słoiczkach
owoce pigwy należy umyć , a następnie pozbyć się pestek
Pigwa w słoiczkach
Pigwę najlppiej pokroić w bardzo cienkie plasterki