Sposób przygotowania:
Pikantna oliwa z paprykami chili
Myjemy starannie butelkę i równie starannie suszymy. To ważne, aby nasza oliwa nie miała później tendencji do pryskania po podgrzaniu.. Podobnie papryczki - myjemy, sparzamy wrzątkiem, suszymy.Wkładamy papryczki do butelki. Ja użyłam malutkich papryczek, jeśli jednak posiadacie większe, lub nie mieszczą się Wam one w otwór butelki, przekrawacie je na pół, lub paseczki, bez usuwania pestek. Pestki zawierają w sobie bowiem dużo "ostrości".
Zalewamy papryczki zimną oliwą. Zamykamy butelkę i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Po miesiącu "leżakowania" oliwa powinna już nabrać pożądanego smaku.
Można ją dość długo przechowywać. Spokojnie kilka miesięcy.
Zalewamy papryczki zimną oliwą. Zamykamy butelkę i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Po miesiącu "leżakowania" oliwa powinna już nabrać pożądanego smaku.
Można ją dość długo przechowywać. Spokojnie kilka miesięcy.