peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Pikantne świderki z papryką i cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Feeria barw i mnóstwo witamin ze szczyptą pikanterii gryzącej w język

Pikantne świderki z papryką i cukinią

Składniki:

Pikantne świderki z papryką i cukinią

 

  • Na 4 solidne porcje:

 

  • 8 łyżek oleju roślinnego

 

  • 1 średnia cebula biała

 

  • 1 średnia cebula czerwona

 

 

 

 

 

  • 1/2 łyżeczki chilli w płatkach

 

  • 400 g makaronu świderki

 

 

Sposób przygotowania:

Pikantne świderki z papryką i cukinią
Cukinię oraz papryki myjemy i osuszamy. Cukinię kroimy w kostkę o boku około 1 cm. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i również kroimy w kostkę. Cebule obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Makaron gotujemy według wskazań z opakowania (u mnie 8 minut). W tym czasie rozgrzewamy olej na głębokiej patelni (musi być spora aby warzywa przy mieszaniu nie wysypywały się z niej). Podsmażamy cebulę, cukinię i papryki, dodajemy chilli, doprawiamy solą i pieprzem - co pewien czas mieszamy. Ugotowany makaron odcedzamy i dorzucamy do smażących się warzyw. Wszystko razem mieszamy i jeszcze chwile podgrzewamy - ok 1 minutę. Nakładamy na talerze i podajemy.