Sposób przygotowania:
Ziołowe zawijaski z kurczaka
Przygotowujemy marynatę do mięsa. Dwie łyżki oliwy mieszamy z przyprawami tj. oregano, bazylią, tymiankiem i pieprzem czarnym. Dodajemy do marynaty przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Mieszamy.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż nie przecinając do końca tak by powstały długie płaty. Każdy płat przecinamy wzdłuż na dwa paski, wkładamy je do marynaty na około 15 minut. Nagrzewamy piekarnik do 190 st. C.
Cukinię kroimy wzdłuż na paski po czym blanszujemy je przez minutę we wrzątku. Na każdy pasek mięsa nakładamy pasek cukinii na który wkładamy trochę cebuli z marynaty po czym zwijamy wszystko w rulonik. Owijamy każdy rulonik paskiem cukinii - spinamy wykałaczką. Półmisek żaroodporny smarujemy jedną łyżką oliwy, układamy na nim zawijaski.
Wkładamy półmisek do do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut. Podajemy z kiełkami brokuła.
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż nie przecinając do końca tak by powstały długie płaty. Każdy płat przecinamy wzdłuż na dwa paski, wkładamy je do marynaty na około 15 minut. Nagrzewamy piekarnik do 190 st. C.
Cukinię kroimy wzdłuż na paski po czym blanszujemy je przez minutę we wrzątku. Na każdy pasek mięsa nakładamy pasek cukinii na który wkładamy trochę cebuli z marynaty po czym zwijamy wszystko w rulonik. Owijamy każdy rulonik paskiem cukinii - spinamy wykałaczką. Półmisek żaroodporny smarujemy jedną łyżką oliwy, układamy na nim zawijaski.
Wkładamy półmisek do do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut. Podajemy z kiełkami brokuła.