dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Pikantne tripolini

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolorowa sałatka z tripolini, salami i boczkiem

Pikantne tripolini

Składniki:

Pikantne tripolini

 

  • 500g makaronu tripolini lub muszelek
  • 20 dag ostrego salami
  • 10 dag boczku wędzonego
  • puszka pomidorów w zalewie (400g)
  • 2 marchewki
  • cebula
  • łyżka oliwy
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Pikantne tripolini
Obraną cebulę pokrój w piórka, boczek w słupki, a salami i marchewki w plasterki. Wrzuć boczek na sucha patelnie i podsmaż. Dołóż cebulę, marchewkę i na koniec salami. Jeżeli nie wystarczy tłuszczu wytopionego z boczku, dolej do smażenia łyżkę oleju.
Pomidory odcedź w zalewy, pokrój i dołóż na patelnię. Wsyp pół łyżeczki majeranku i ewentualnie sól, smaż kilka minut.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź go (nie przelewaj zimną wodą). skrop oliwą, przykryj i potrząśnij kilka razy garnkiem, żeby oliwa wymieszała się z makaronem. Do garnka z makaronem wrzuć zawartość patelni i dobrze wymieszaj. Potrawę rozłóż na talerze, obficie posyp posiekana natka pietruszki i natychmiast podawaj;)

Tagi:

makaron