Sposób przygotowania:
Pikantny krem z marchewki z ciecierzycą
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy, a marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Do garnka wlewamy 1 łyżkę oleju dodajemy przyprawy tj. cumin, kolendrę i chilli i przesmażamy je 1 minutę.
Kiedy z garnka zacznie unosić się ich aromat dodajemy pokrojoną wcześniej cebulę i czosnek – smażymy wszystko 2 minuty.
Po tym czasie dodajemy marchewkę i przesmażamy jeszcze 1 minutę. Warzywa zalewamy 2 szklankami bulionu i gotujemy pod przykryciem do momenty kiedy marchewka zmięknie (mniej więcej 20 minut). Zupę odstawiamy do przestygnięcia – blendujemy.
Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem – jeśli jest zbyt gęsta dolewamy bulionu, jeśli zbyt rzadka odparowujemy ją. Na patelni rozgrzewamy mocno oliwę. Ciecierzycę odsączamy dokładnie na ręczniku papierowym.
Ciecierzycę smażymy na rozgrzanym oleju około 3-5 minut aż stanie się chrupiąca i nabierze ładnego złotego koloru. Zupę nalewamy do miseczkę do każdej nakładamy po łyżce ciecierzycy, dekorujemy kleksem z jogurtu i posiekaną natką kolendry, serwujemy od razu.
Smacznego.
Kiedy z garnka zacznie unosić się ich aromat dodajemy pokrojoną wcześniej cebulę i czosnek – smażymy wszystko 2 minuty.
Po tym czasie dodajemy marchewkę i przesmażamy jeszcze 1 minutę. Warzywa zalewamy 2 szklankami bulionu i gotujemy pod przykryciem do momenty kiedy marchewka zmięknie (mniej więcej 20 minut). Zupę odstawiamy do przestygnięcia – blendujemy.
Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem – jeśli jest zbyt gęsta dolewamy bulionu, jeśli zbyt rzadka odparowujemy ją. Na patelni rozgrzewamy mocno oliwę. Ciecierzycę odsączamy dokładnie na ręczniku papierowym.
Ciecierzycę smażymy na rozgrzanym oleju około 3-5 minut aż stanie się chrupiąca i nabierze ładnego złotego koloru. Zupę nalewamy do miseczkę do każdej nakładamy po łyżce ciecierzycy, dekorujemy kleksem z jogurtu i posiekaną natką kolendry, serwujemy od razu.
Smacznego.
zosiani
CORAL