SUPERPRZEPIS

Pikantny krem z marchewki z ciecierzycą

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Pikantny krem z marchewki z ciecierzycą Więcej zdjęć (5)

Rozgrzewająca, aromatyczna i prosta w przygotowaniu zupa krem z marchewki w towarzystwie chrupiącej ciecierzycy to pyszna propozycja na zimowy obiad, polecam.

Składniki:

Pikantny krem z marchewki z ciecierzycą

 

  • 4 duże marchewki
  • 1-2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki cuminu
  • 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
  • ½ mielonego chilli
  • 2-3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki ciecierzycy z puszki
  • Dodatkowo:
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego
  • Garść kolendry

Sposób przygotowania:

Pikantny krem z marchewki z ciecierzycą
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy, a marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Do garnka wlewamy 1 łyżkę oleju dodajemy przyprawy tj. cumin, kolendrę i chilli i przesmażamy je 1 minutę.

Kiedy z garnka zacznie unosić się ich aromat dodajemy pokrojoną wcześniej cebulę i czosnek – smażymy wszystko 2 minuty.

Po tym czasie dodajemy marchewkę i przesmażamy jeszcze 1 minutę. Warzywa zalewamy 2 szklankami bulionu i gotujemy pod przykryciem do momenty kiedy marchewka zmięknie (mniej więcej 20 minut). Zupę odstawiamy do przestygnięcia – blendujemy.

Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem – jeśli jest zbyt gęsta dolewamy bulionu, jeśli zbyt rzadka odparowujemy ją. Na patelni rozgrzewamy mocno oliwę. Ciecierzycę odsączamy dokładnie na ręczniku papierowym.

Ciecierzycę smażymy na rozgrzanym oleju około 3-5 minut aż stanie się chrupiąca i nabierze ładnego złotego koloru. Zupę nalewamy do miseczkę do każdej nakładamy po łyżce ciecierzycy, dekorujemy kleksem z jogurtu i posiekaną natką kolendry, serwujemy od razu.

Smacznego.
Pikantny krem z marchewki z ciecierzycą
Do garnka wlewamy 1 łyżkę oleju dodajemy przyprawy tj. cumin, kolendrę i chilli i przesmażamy je 1 minutę. Kiedy z garnka zacznie unosić się ich aromat dodajemy pokrojoną wcześniej cebulę i czosnek – smażymy wszystko 2 minuty.
Pikantny krem z marchewki z ciecierzycą
Po tym czasie dodajemy marchewkę i przesmażamy jeszcze 1 minutę. Warzywa zalewamy 2 szklankami bulionu i gotujemy pod przykryciem do momenty kiedy marchewka zmięknie (mniej więcej 20 minut)
Pikantny krem z marchewki z ciecierzycą
Na patelni rozgrzewamy mocno oliwę. Ciecierzycę odsączamy dokładnie na ręczniku papierowym. Ciecierzycę smażymy na rozgrzanym oleju około 3-5 minut aż stanie się chrupiąca i nabierze ładnego złotego koloru.
Pikantny krem z marchewki z ciecierzycą
Zupę odstawiamy do przestygnięcia – blendujemy.