SUPERPRZEPIS

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Wiele razy robiłam zupę krem z marchewki, ale tym razem postanowiłam wypróbować w wersji z sokiem z pomarańczy i przyznam, że wyszła niezwykle orzeźwiająca.

Składniki:

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

 

  • 0,5 kg marchewki (obranej)
  • sok z 1 pomarańczy
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • ok. 3 łyżki masła klarowanego
  • ok. 1 l bulionu drobiowego
  • kromki chleba

Sposób przygotowania:

Zupa krem z marchewki i pomarańczy

Etap 1:

Zupa krem z marchewki i pomarańczy
Na maśle klarowanym podsmażyć warzywa aż zmiękną.

Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę lub talarki, seler i cebulę pokroić w kostkę. Na maśle klarowanym podsmażyć warzywa aż zmiękną.

Etap 2:

Zupa krem z marchewki i pomarańczy
Podlać bulionem drobiowym i wlać wyciśnięty sok z pomarańczy.

Podlać bulionem drobiowym i wlać wyciśnięty sok z pomarańczy. Płyn powinien przykryć warzywa. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Całość gotować ok. 20-30 minut.

Etap 3:

Zupa krem z marchewki i pomarańczy
Zmiksować blenderem. Ponownie podgotować.

Zmiksować blenderem. Ponownie podgotować.

Etap 4:

Zupa krem z marchewki i pomarańczy
Z kilku kromek chleba przygotować grzanki.

Kromki chleba pokroić w kostkę, wrzucać na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem. Smażyć na złoty kolor.

Etap 5:

Zupa krem z marchewki i pomarańczy
Podawać z grzankami.

Zupę podawać na ciepło posypaną grzankami i natką pietruszki.


Tagi:

zupa krem zupa