aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Pikle paseczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Coś na zimę do spiżarki i nie tylko :)

Pikle paseczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pikle paseczki

 

  • 4 kg ogórków
  • 2-3 cebule
  • 1 łyżka soli
  • ZALEWA:
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanki cukru
  • 1 szklanki octu

 

Sposób przygotowania:

Pikle paseczki
Ogórki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Te, które są już większe najpierw kroimy w ćwiartki, usuwamy pestki i dalej kroimy na mniejsze paski. Gotowe przekładamy do miski, mieszamy z solą i cebulą pokrojoną w cienkie piórka. Całość odstawiamy na ok 3 godz. Po tym czasie należy zlać powstałą wodę, a ogórki przełożyć niezbyt ciasno do słoiczków. Następnie przygotować zalewę; w garnku zmieszać wodę, cukier i ocet, zagotować i gorącą zalać zalewą zalać ogórki. Każdy słoik mocno zakręcić i zapasteryzować 5 min.
Pikle paseczki
tak przygotowane ogórki odstawiamy aż zmiękną i puszczą sok