Szalona Kucharka

Szalona Kucharka

Kucharz
[Przepisów: 6]

Piwo ciemne.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

piwko gotowe do picia po 3 dniach przygotowań

Piwo ciemne.

Składniki:

Piwo ciemne.

 

  • 2,5 kg kawy zbożowej
  • 35 dag cukru
  • 11 l wody
  • 2 dag chmielu
  • 2 dag drożdży
  • 11 l wody

Sposób przygotowania:

Piwo ciemne.
Kawę i cukier zalewamy zimną wodą, po czym gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Dodajemy chmiel i gotujemy przez kolejną godzinę. Po ostudzeniu przecedzamy przez płótno. Beczkę uzupełniamy wodą do 10 litrów i podrzewamy do 22-25 stopni, dodajemy rozpuszczone w szklance ciepłej wody drożdże i napełniamy naczynie do 3/4 pojemności. Przykrywamy i odstawiamy na dobę w ciepłe miejsce. Po przecedzeniu piwa przez płótno zlewamy je do butelek, następnie należy je zakorkować i postawić w ciemnym chłodnym miejscu. Można pić po 2 dniach.

Tagi:

kawa