Sposób przygotowania:
Placek śliwkowy z płatkami owsianymi
Cytrynę oparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha, a następnie zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach, z cytryny wycisnąć sok.
Śliwki opłukać wyjąć pestki , pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do rondla dodać cukru i podsmażyć do momentu rozpadu śliwek, dodać sok z cytryny i startą skórkę. Chwilę jeszcze podsmażyć, a następnie wystudzić.
Ciasto;
Płatki owsiane rozgnieść wałkiem i wymieszać z mąką dodać sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Dodać miękkie masło oraz cukier. Całość dokładnie połączyć rozcierając składniki palcami.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką lub bułką tartą (jak kto woli).
Do przygotowanej tortownicy rozsypać 2/3 ciasta, na ciasto rozłożyć przygotowane śliwki.
Śliwki posypać pozostałym ciastem tworząc kruszonkę.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 - 60 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Śliwki opłukać wyjąć pestki , pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do rondla dodać cukru i podsmażyć do momentu rozpadu śliwek, dodać sok z cytryny i startą skórkę. Chwilę jeszcze podsmażyć, a następnie wystudzić.
Ciasto;
Płatki owsiane rozgnieść wałkiem i wymieszać z mąką dodać sodę oczyszczoną i szczyptę soli. Dodać miękkie masło oraz cukier. Całość dokładnie połączyć rozcierając składniki palcami.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką lub bułką tartą (jak kto woli).
Do przygotowanej tortownicy rozsypać 2/3 ciasta, na ciasto rozłożyć przygotowane śliwki.
Śliwki posypać pozostałym ciastem tworząc kruszonkę.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 - 60 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
redakcja
BozenaMatuszczyk
Bardzo się cieszę ,dziękuję serdecznie.;)