MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Sernik JEŻYK - z bakaliami, karmelem i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sernik inspirowany znanymi ciasteczkami - najeżony bakaliami z karmelem, oblany czekoladą - sama słodycz!

Sernik JEŻYK - z bakaliami, karmelem i czekoladą

Składniki:

Sernik JEŻYK - z bakaliami, karmelem i czekoladą

 

  • spód ciasteczkowy:
  • 200 g herbatników
  • 3/4  kostki masła

 

  • masa serowa:
  • 3 jajka
  • 1 kg sera w wiaderku president
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1/4 szkl śmietany 30%
  • 500 g masy kajmakowej najlepiej Gostyń
  • 1.5 szklanki bakalii - orzechy włoskie, ziemne, żurawina, rodzynki, owoce kandyzowane

 

  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 1/4 szkl. śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Sernik JEŻYK - z bakaliami, karmelem i czekoladą

ETAP 1:

spód wg przepisu: https://gotujmy.pl/sernik-czekoladowy,przepisy-ciasta-przepis,280891.html

Wstawiamy do lodówki

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ser i miksujemy. 

Następnie dodajemy połowę puszki kajmaku i miksujemy.

Na koniec śmietanę oraz budyń cały czas miksując.

Na spód ciasteczkowy wylewamy masę serową. 

Pieczemy ok 52 min w 180 bez termoobiegu.

Resztę kajmaku mieszamy z bakaliami, i wykładamy na ostudzony sernik.

Czekoladę rozpuszczamy ze śmietaną i oblewamy warstwę karmelową. Wkładamy do lodówki.