Sposób przygotowania:
Piernikowe ciasto z orzechami nerkowca z dżememETAP 1:
Obrane skórki z 3 pomarańczy bez białej skórki w rozdrabniaczu zmiksować, na patelni z 3 łyżkami cukru podsmażyć mieszając, wystudzić, z pomarańczy wycisnąć sok.
Jajka, cukier, przyprawa do piernika, olej mikserem na najwyższych obrotach miksować z 3 minuty do spienienia.
ETAP 2:
Wsypać przesianą mąkę, połowę skórek podsmażonych, orzechy nerkowca posiekane, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki.
ETAP 3:
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić.
ETAP 4:
Wystudzane ciasto przekroić na połowę, ściąć wypukłą część wierzch jeśli taka jest (zjadłam z dżemem), ciasto można nasączyć herbatą.
ETAP 5:
Dżem kwaskowaty mój domowy (jabłka z pigwą) rozsmarować na cieście, nakryć drugą częścią, lekko docisnąć.
ETAP 6:
Cukier puder wymieszać z wrzącą wodą, posmarować wierzch ciasta i od razu dodać resztę podsmażonych skórek na lukier, łyżką docisnąć do lukru.