ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 351]

Piernikowe ciasto z orzechami nerkowca z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, mocno aromatyczne bardzo łatwe ciasto ucierane piernikowe, smak wzmacnia pomarańcza, dżem kwaskowaty.

Piernikowe ciasto z orzechami nerkowca z dżemem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Piernikowe ciasto z orzechami nerkowca z dżemem

 

  • jajka 4 sztuki "L",
  • cukier 3/4 szklanki,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • sok z pomarańczy 3 sztuki,
  • przyprawa do piernika 1 opakowanie,
  • skórki z pomarańczy 3 sztuki,
  • mąka tortowa 2,5 szklanki,
  • orzechy nerkowca 100 gram,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • dżem kwaskowaty 280 gram słoik,
  • cukier puder 1 szklanka,
  • wrząca woda 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Piernikowe ciasto z orzechami nerkowca z dżemem

ETAP 1:

Piernikowe ciasto z orzechami nerkowca z dżemem
Składniki o temperaturze pokojowej, zwłaszcza jajka,olej.

Obrane skórki z 3 pomarańczy bez białej skórki w rozdrabniaczu zmiksować, na patelni z 3 łyżkami cukru podsmażyć mieszając, wystudzić, z pomarańczy wycisnąć sok.

Jajka, cukier, przyprawa do piernika, olej mikserem na najwyższych obrotach miksować z 3 minuty do spienienia.

ETAP 2:

Piernikowe ciasto z orzechami nerkowca z dżemem
Skórki w rozdrabniaczu zmiksowane i podsmażone dobrze smakują.

Wsypać przesianą mąkę, połowę skórek podsmażonych, orzechy nerkowca posiekane, proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki.

ETAP 3:

Piernikowe ciasto z orzechami nerkowca z dżemem
Ciasto ma mieć dość gęstą konsystencję.

Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić.

ETAP 4:

Piernikowe ciasto z orzechami nerkowca z dżemem

Wystudzane ciasto przekroić na połowę, ściąć wypukłą część wierzch jeśli taka jest (zjadłam z dżemem), ciasto można nasączyć herbatą.

ETAP 5:

Piernikowe ciasto z orzechami nerkowca z dżemem

Dżem kwaskowaty mój domowy (jabłka z pigwą) rozsmarować na cieście, nakryć drugą częścią, lekko docisnąć.

ETAP 6:

Piernikowe ciasto z orzechami nerkowca z dżemem

Cukier puder wymieszać z wrzącą wodą, posmarować wierzch ciasta i od razu dodać resztę podsmażonych skórek na lukier, łyżką docisnąć do lukru.