Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1308]

Tarta z malinami i bitą śmietaną

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna sezonowa tarta z pysznymi malinami prosto z ogrodu. Idealna na podwieczorek. Polecam każdemu. Upieczcie.

Tarta z malinami i bitą śmietaną

Składniki:

Tarta z malinami i bitą śmietaną

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko

Dodatkowo:

Śmietanka:

  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru do smaku

Dekoracja:

  • listki melisy
  • świeże maliny

Sposób przygotowania:

Tarta z malinami i bitą śmietaną

Wykonanie ciasta:

Tarta z malinami i bitą śmietaną
Z podanych składników zagniatamy ciasto z kakao.

Z podanych składników zagniatamy ciasto.

Do blaszki:

Tarta z malinami i bitą śmietaną
Nastepnie ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki.

Ciasto wałkujemy na stolnicy przekładamy do tortownicy o średni 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ja robiłam taki grubszy brzeg. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną.

Maliny:

Tarta z malinami i bitą śmietaną
Maliny myjemy, osuszamy i układamy na cieście.

Umyte i dokładnie osuszone maliny układamy na cieście.

Pieczenie:

Tarta z malinami i bitą śmietaną
Tartę pieczemy do zrumienienia i studzimy dokładnie.

Następnie tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45 minut. Upieczoną dokładnie studzimy.

Dekoracja:

Tarta z malinami i bitą śmietaną
Ubitą śmietanką dekorujemy zimną tartę według uznania.

Dobrze schodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i ubijamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i dekorujemy według uznania.

Podanie:

Tarta z malinami i bitą śmietaną
Gotową tartę dekorujmy lmelisa i malinami. Podajemy. Smacznego.

Przed podaniem tartę dekorujemy świeżymi listkami melisy i malinami. Kroimy i podajemy. Smacznego.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tartę można pokroić na około 8 porcji.
Zamiast śmietanki kremówki można użyć ,,Śnieżki'' ubijając ją w 150 ml zimnego mleka.