Sposób przygotowania:
Tarta z malinami i bitą śmietanąWykonanie ciasta:
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Do blaszki:
Ciasto wałkujemy na stolnicy przekładamy do tortownicy o średni 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ja robiłam taki grubszy brzeg. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną.
Maliny:
Umyte i dokładnie osuszone maliny układamy na cieście.
Pieczenie:
Następnie tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45 minut. Upieczoną dokładnie studzimy.
Dekoracja:
Dobrze schodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i ubijamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i dekorujemy według uznania.
Podanie:
Przed podaniem tartę dekorujemy świeżymi listkami melisy i malinami. Kroimy i podajemy. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tartę można pokroić na około 8 porcji.
Zamiast śmietanki kremówki można użyć ,,Śnieżki'' ubijając ją w 150 ml zimnego mleka.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję :)
BozenaMatuszczyk
Babeczka35
Dziękuję Bożenko :)
biedroneczki
Babeczka35
Super :) Cieszę się :)