Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1089]

Placek ze śliwkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto ucierane z owocami i kruszonką ma wiele zalet: jest proste, tanie, smaczne i nie wymaga dużego nakładu pracy. Oczywiście najlepiej smakuje, gdy doda się do niego owoce sezonowe - aktualnie chociażby śliwki.

Placek ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

Placek ze śliwkami i kruszonką

Na ciasto ucierane:

Owoce:

Kruszonka:

 

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Placek ze śliwkami i kruszonką

ETAP 1:

Placek ze śliwkami i kruszonką
Przygotowujemy ciasto ucierane z dodatkiem maślanki

Jajka ubijamy na puszystą masę, dodajemy cukier. Powoli wlewamy naprzemiennie olej i maślankę, miksując.
Mąkę przesiewamy przez sito wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta i miksujemy.

ETAP 2:

Placek ze śliwkami i kruszonką
Umyte śliwki kroimy na połówki, wyrzucamy pestki

Umyte śliwki kroimy na połówki, wyrzucamy pestki.

ETAP 3:

Placek ze śliwkami i kruszonką
Owoce układamy na cieście. Lekko wciskamy je w ciasto.

Ciasto przekładamy do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Owoce układamy na cieście. Lekko wciskamy je w ciasto.

ETAP 4:

Placek ze śliwkami i kruszonką
Owoce posypujemy kruszonką. Placek wstawiamy do piekarnika.

Przygotowujemy kruszonkę: mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i masło pokrojone w kostkę. Masło siekamy wraz z resztą składników, a następie wyrabiamy ciasto dłońmi tak, aby nadać mu konsystencję grudek.
Uzyskaną kruszonką zasypujemy śliwki.
Placek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 50-55 minut. Ciasto powinno być upieczone do suchego patyczka.
Ciasto studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.