Sposób przygotowania:
Placek ze śliwkami i kruszonkąETAP 1:
Jajka ubijamy na puszystą masę, dodajemy cukier. Powoli wlewamy naprzemiennie olej i maślankę, miksując.
Mąkę przesiewamy przez sito wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta i miksujemy.
ETAP 2:
Umyte śliwki kroimy na połówki, wyrzucamy pestki.
ETAP 3:
Ciasto przekładamy do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Owoce układamy na cieście. Lekko wciskamy je w ciasto.
ETAP 4:
Przygotowujemy kruszonkę: mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i masło pokrojone w kostkę. Masło siekamy wraz z resztą składników, a następie wyrabiamy ciasto dłońmi tak, aby nadać mu konsystencję grudek.
Uzyskaną kruszonką zasypujemy śliwki.
Placek wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 50-55 minut. Ciasto powinno być upieczone do suchego patyczka.
Ciasto studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.