Sposób przygotowania:
Sernik z rodzynkami w cieście kakaowym
Składniki na ciasto dokładnie i szybko zagnieść, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do zamrażalnika.
Masa serowa:
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodawać porcjami ser, śmietanę, a na koniec budyń śmietankowy oraz rodzynki oprószone w mące. Całość dokładnie wymieszać (zmiksować).
Ciasto wyjąć z zamrażalnika, podzielić na dwie część większą i mniejszą.
Większą część ciasta rozłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tatrą, na ciasto rozłożyć ser i na górę zetrzeć na grubych oczkach pozostałe ciasto.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 - 60 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu na cieście rozłożyć polewę czekoladową a na koniec posypać wiórkami kokosowymi.
Polewa:
czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej dodając masło i kremówkę.
Masa serowa:
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodawać porcjami ser, śmietanę, a na koniec budyń śmietankowy oraz rodzynki oprószone w mące. Całość dokładnie wymieszać (zmiksować).
Ciasto wyjąć z zamrażalnika, podzielić na dwie część większą i mniejszą.
Większą część ciasta rozłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tatrą, na ciasto rozłożyć ser i na górę zetrzeć na grubych oczkach pozostałe ciasto.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 - 60 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu na cieście rozłożyć polewę czekoladową a na koniec posypać wiórkami kokosowymi.
Polewa:
czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej dodając masło i kremówkę.
gosia56
BozenaMatuszczyk