Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Tarta ze śliwkami i jabłkami pod kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche ciasto plus owoce sezonowe - to połączenie zawsze się sprawdza. Na przełomie lata i jesieni idealnym składnikiem takiej tarty będą śliwki i jabłka.

Tarta ze śliwkami i jabłkami pod kruszonką

Składniki:

Tarta ze śliwkami i jabłkami pod kruszonką

Na kruche ciasto:

Owoce:

Na kruszonkę:

 

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Tarta ze śliwkami i jabłkami pod kruszonką

ETAP 1:

Tarta ze śliwkami i jabłkami pod kruszonką
Zagniatamy kruche ciasto odstawiamy je do lodówki na 30 minut

Przygotowujemy kruche ciasto na spód: mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy żółtko i posiekane, zimne masło. Zagniatamy ciasto.

Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę tak, aby wylepić jej dno.

Ciasto nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C na 15 minut.

ETAP 2:

Tarta ze śliwkami i jabłkami pod kruszonką
Owoce kroimy na kawałki i posypujemy cukrem i cynamonem

Przygotowujemy owoce. Jabłka i śliwki myjemy. Jabłka obieramy, wykrajamy gniazda nasienne, resztę jabłek kroimy na kawałki.

Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy w ćwiartki. Owoce posypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy.

ETAP 3:

Tarta ze śliwkami i jabłkami pod kruszonką
Jabłka i śliwki układamy na kruchym cieście

Owoce układamy na kruchym spodzie.

ETAP 4:

Tarta ze śliwkami i jabłkami pod kruszonką
Owoce posypujemy kruszonką. Tartę wstawiamy do piekarnika.

Przygotowujemy kruszonkę: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i masło pokrojone w kostkę. Ciasto zagniatamy tak, aby miało konsystencję grudek. Tak powstałą kruszonką posypujemy owoce.

Tartę pieczemy w 175 st. C przez ok. 35 minut.

Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.