Sposób przygotowania:
Tarta ze śliwkami i jabłkami pod kruszonkąETAP 1:
Przygotowujemy kruche ciasto na spód: mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy żółtko i posiekane, zimne masło. Zagniatamy ciasto.
Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę tak, aby wylepić jej dno.
Ciasto nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C na 15 minut.
ETAP 2:
Przygotowujemy owoce. Jabłka i śliwki myjemy. Jabłka obieramy, wykrajamy gniazda nasienne, resztę jabłek kroimy na kawałki.
Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy w ćwiartki. Owoce posypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy.
ETAP 3:
Owoce układamy na kruchym spodzie.
ETAP 4:
Przygotowujemy kruszonkę: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i masło pokrojone w kostkę. Ciasto zagniatamy tak, aby miało konsystencję grudek. Tak powstałą kruszonką posypujemy owoce.
Tartę pieczemy w 175 st. C przez ok. 35 minut.
Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
cherry