ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Leniwe drożdżowe z owocami z kompotu i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealne ciasto dla zapracowanych, sypie się składniki, nie miesza i całą noc w misce dojrzewa, owoce, dodatki dajemy jakie lubimy.

Leniwe drożdżowe z owocami z kompotu i kruszonką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Leniwe drożdżowe z owocami z kompotu i kruszonką

 

  • wg podanej kolejności dodawać składniki, temperatura pokojowa w tym mleko:
  • drożdże świeże 10 dag pokruszone,
  • cukier 1 szklanka,
  • jajka 4 sztuki roztrzepane widelcem,
  • mleko 2 szklanki,
  • olej rzepakowy 3/4 szklanki,
  • mąką tortowa 80 dag,
  • sól 1 szczypta,
  • aromat migdałowy 2 krople

 

  • śliwki, jabłka z kompotu z 1 kg,
  • kisiel truskawkowy 2 opakowania

 

  • mąka krupczatka 200 gram,
  • margaryna miękka 15 dag,
  • cukier 100 gram

Sposób przygotowania:

Leniwe drożdżowe z owocami z kompotu i kruszonką

ETAP 1:

Leniwe drożdżowe z owocami z kompotu,kruszonką
Owoce z kompotu również ze słoików weków.

Ugotowane w kompocie jabłka ze śliwkami odsączyć z soku, w misce wymieszać z kisielem, cukier nie potrzebny, kompot był słodzony.

ETAP 2:

Leniwe drożdżowe z owocami z kompotu,kruszonką
Składniki w tym mleko o temperaturze pokojowej.

Składniki do dużej miski dodajemy wg podanej kolejności składników - NIE MIESZAĆ - nakryć talerzem i zostawić na blacie kuchennym na całą noc.

ETAP 3:

Leniwe drożdżowe z owocami z kompotu,kruszonką
Kisiel dobrze w trakcie pieczenia zagęści owoce.

Blacha 34x28 cm z papierem do pieczenia, ciasto dużą łyżką wymieszać do gładkiej masy, wyłożyć do blaszki, na ciasto nakładać owoce z kompotu.

ETAP 4:

Leniwe drożdżowe z owocami z kompotu,kruszonką

Składniki na kruszonkę wyrobić na kruszonkę, palcami lub mikserem, kruszonkę rozsypać na owoce.

ETAP 5:

Leniwe drożdżowe z owocami z kompotu,kruszonką

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić aby owoce w kisielu stężały.