Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Placki z Aleppo:

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pomysł zanotowałam z telewizyjnego reportażu po Syrii . Nie do końca byłam pewna proporcji , bo były to tylko migawki z bazaru .

Placki z Aleppo:

Składniki:

Placki z Aleppo:

 

  • 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania
  • ¼ szklanki roztopionego masła + 3 łyżki do smarowania
  • ¼ szklanki wody
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Placki z Aleppo:
Mąkę zmieszać z masłem, wodą i solą . Wyrobić na gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto podzielić na 6 części. Każdy kawałek rozwałkować na placek wielkości śniadaniowego talerzyka ( podsypując mąką ). Rozgrzać patelnię . Smażyć na suchej patelni aż pokażą się ,, bąbelki „.  Przewrócić na drugą stronę i dosmażyć . Bezpośrednio po zdjęciu placka z patelni smarować go z obu stron roztopionym masłem . Podawać ciepłe z kozim serem, smażonym mięsem baranim lub duszonymi warzywami . Można też podawać z serem na słodko .

Tagi:

dania placki