WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1678]

Placki z gotowanych ziemniaków i serka wiejskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki z gotowanych ziemniaków pozostałych z obiadu i serka wiejskiego. Szybkie do zrobienia i bardzo smaczne.

Placki z gotowanych ziemniaków i serka wiejskiego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z gotowanych ziemniaków i serka wiejskiego

 

Sposób przygotowania:

Placki z gotowanych ziemniaków i serka wiejskiego

ETAP 1:

Ugotowane i wystudzone ziemniaki zblendować razem z serkiem wiejskim na jednolitą masę. Do miski wsypać mąkę i sól oraz sodę. Dodać zblendowane ziemniaki z serkiem, wbić jajka i zagnieść ciasto.

Uformować je w wałek i pokroić na jednakowe plasterki. Każdy plaster spłaszczyć i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i układać placki.

Smażyć z obu stron na rumiano i wykładać na talerz. Podawać na gorąco np. z gęstym jogurtem naturalnym.

Placki z gotowanych ziemniaków i serka wiejskiego
Placki ziemniaczane w trakcie smażenia na patelni
Placki z gotowanych ziemniaków i serka wiejskiego
Uformowane placki obtoczone w mace pszennej
Placki z gotowanych ziemniaków i serka wiejskiego
Zagniecione ciasto na placki ziemniaczane uformowane w wałek
Placki z gotowanych ziemniaków i serka wiejskiego
Ziemniaki zblendowane z serkiem wiejskim.