WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 929]

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki z ciasta podobnego do ciasta na kopytka. Dodałam trochę mąki ziemniaczanej i kwaśnej śmietany.

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków

ETAP 1:

Zmielone ziemniak włożyć do miski. Wsypać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. wsypać sól. Wbić jajko. Wlać śmietanę. Wszystko zagnieść na jednolite ciasto.

W trakcie zagniatania można dosypywać mąki żeby ciasto się nie kleiło do rąk.

Ciasto uformować w wałek i pokroić na plasterki. Każdy plasterek spłaszczyć trochę w dłoniach.

Na patelni rozgrzać olej i ułożyć porcje placków. Smażyć z obu stron na brązowy kolor.

Wyjmować na ręcznik papierowy. Podawać na gorąco.

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków
Placki usmażone wyłożone na ręcznik papierowy
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków
Surowe placki włożone na gorący olej na patelnię
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków
Placki ziemniaczane w trakcie formowania
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków
Wszystkie składniki na ciasto na placki ziemniaczane