WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1234]

Makaron z mięsnym sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makaron z gęstym mięsnym sosem z warzywami chińskimi. Sos zaprawiony koncentratem pomidorowym i śmietaną.

Makaron z mięsnym sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z mięsnym sosem

 

  • 1 cebula
  • 350g mrożonych warzyw na patelnię po chińsku
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 600g mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
  • Makaron świderki ok. 100g na porcję
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz
  • 200ml bulionu warzywnego lub drobiowego

Sposób przygotowania:

Makaron z mięsnym sosem

ETAP 1:

Na oleju przesmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać warzywa chińskie. Wlać sos sojowy i smażyć do miękkości. Dodać mięso i smażyć aż się zrumieni. Dodać koncentrat pomidorowy i bulion i wymieszać. Dusić ok. 15 minut.

Dodać śmietanę i dusić kolejne 15 minut. Dodać przyprawę włoską, sól i pieprz. Dusić jeszcze kilka minut.

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron odcedzić i wymieszać z sosem.

Makaron z mięsnym sosem
Gotowy sos mięsnym z warzywami, koncentratem i śmietaną
Makaron z mięsnym sosem
Słodka śmietana dodana do sosu na patelni
Makaron z mięsnym sosem
Mięso mielone dodane do usmażonych warzyw.
Makaron z mięsnym sosem
Mrożone warzywa chińskie dodane do usmazonej cebuli