Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Placki z jagodami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Placki podawać na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu.Dzieci je uwielbiają!

Placki z jagodami

Składniki:

Placki z jagodami

 

  • 50dag.jagód,
  • 50dag.jogurtu naturalnego,
  • 2łyżki miodu,
  • 3dag.masła lub margaryny,
  • 2jajka,
  • 2op.cukru waniliowego,
  • 9dag.cukru,
  • szczypta soli,
  • 200ml.maślanki,
  • 20dag.mąki,
  • 2płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4łyzki oleju,
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Placki z jagodami
Jagody przebrać,opłukać ,dobrze osączyć.Jogurt wymieszać z miodem,masło stopić,przestudzić.Jajka ubijać mikserem z 5dag.cukru,cukrem waniliowym i szczyptą soli przez 10min.Dodać do masy jajecznej,maślankę,masło,dokładnie wymieszać.Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia,wsypać do masy i dokładnie wymieszać.Do ciasta wrzucić 1\3jagód.Pozostałe jagody posypać 4dag.cukru,odstawić na kilka minut.Na dużej patelni mocno rozgrzać trochę oleju smażyć placuszki po kilka minut z obu stron na średnim ogniu.zdjąć z patelni i zabezpieczyć przed wystygnięciem(Najlepiej w nagrzanym piekarniku),usmażyć resztę placków.Na talerze nakładać placki posypać resztą jagód i cukrem pudrem.Jogurt z miodem nałożyć do miseczki i podać osobno.

Tagi:

dania placki