Sposób przygotowania:
Placki z jagodami
Jagody przebrać,opłukać ,dobrze osączyć.Jogurt wymieszać z miodem,masło stopić,przestudzić.Jajka ubijać mikserem z 5dag.cukru,cukrem waniliowym i szczyptą soli przez 10min.Dodać do masy jajecznej,maślankę,masło,dokładnie wymieszać.Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia,wsypać do masy i dokładnie wymieszać.Do ciasta wrzucić 1\3jagód.Pozostałe jagody posypać 4dag.cukru,odstawić na kilka minut.Na dużej patelni mocno rozgrzać trochę oleju smażyć placuszki po kilka minut z obu stron na średnim ogniu.zdjąć z patelni i zabezpieczyć przed wystygnięciem(Najlepiej w nagrzanym piekarniku),usmażyć resztę placków.Na talerze nakładać placki posypać resztą jagód i cukrem pudrem.Jogurt z miodem nałożyć do miseczki i podać osobno.
lara1908