WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2002]

Placki z patisona i serka wiejskiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne placki z tartego patisona i serka wiejskiego. Idealne jako samodzielny posiłek lub deser podane na słodko.

Placki z patisona i serka wiejskiego Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placki z patisona i serka wiejskiego

 

  • 1 nieduży patison
  • 200g serka wiejskiego
  • 2 małe jajka
  • Ok. 6 łyżek mąki pszennej tortowej
  • Szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki z patisona i serka wiejskiego

ETAP 1:

Patisona obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Miąższ zetrzeć na tarce na grubych oczkach i włożyć do miski. Dodać szczyptę soli i cukier waniliowy. Wbić jajka. Dodać serek wiejski i wymieszać. Wsypać mąkę pszenną i ponownie wymieszać.

Na patelni rozgrzać niedużą ilość oleju. Wyłożyć porcje ciasta. Uformować placuszki.

Smażyć je na małym ogniu z obu stron. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać na ciepło. Można posypać cukrem pudrem.

Placki z patisona i serka wiejskiego
Placki z patisona i serka w trakcie smażenia na patelni
Placki z patisona i serka wiejskiego
Porcje ciasta wyłożone na patelnię i uformowane w placki
Placki z patisona i serka wiejskiego
Wymieszane w misce ciasto na placki z patisona
Placki z patisona i serka wiejskiego
Mąka wsypana do startego patisona wymieszanego z jajkami i serkiem
Placki z patisona i serka wiejskiego
Serek wiejski i jajka dodany do startego patisona