Sposób przygotowania:
Kotleciki z patisonem i kukurydzą
Patisony i paprykę umyć i drobno pokroić, wycinając wcześniej części niejadalne. Kiełbasę dobrej jakości i o wyrazistym smaku również posiekać. Składniki te połączyć ze sobą, następnie dodać groszek, kukurydzę, ser żółty, jajko, mleko i proszek do pieczenia. Wsypać do tego trochę ponad 2 szklanki mąki oraz wszystkie zioła i przyprawy. Wymieszać. Struktura ciasta powinna być dość gęsta i zwarta. W miarę potrzeby należy dosypać mąkę.
Olej rozgrzać na patelni. Nakładać na niego placki po ok. 2 łyżki ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Można podawać jako samodzielne danie, np. ze śmietaną, z sosem czosnkowym lub koperkowym, bądź jako zamiennik kotletów mięsnych do drugiego dania.
Smacznego.
Olej rozgrzać na patelni. Nakładać na niego placki po ok. 2 łyżki ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Można podawać jako samodzielne danie, np. ze śmietaną, z sosem czosnkowym lub koperkowym, bądź jako zamiennik kotletów mięsnych do drugiego dania.
Smacznego.