karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Kotleciki z patisonem i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Łatwe w wykonaniu, pachnące i kolorowe kotleciki trochę inne niż te, jedzone na co dzień. Smacznego!

Kotleciki z patisonem i kukurydzą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kotleciki z patisonem i kukurydzą

 

  • 3 patisony
  • 1 papryka czerwona
  • mała puszka zielonego groszku (130 g bez zalewy)
  • puszka kukurydzy (285 g bez zalewy)
  • 15 dag startego sera żółtego
  • ok. 10 g kiełbasy
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mleka
  • 2 ¼ – 2 ¾ mąki pszennej
  • 2 łyżki przyprawy do ziemniaków
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do pizzy
  • 1 łyżka lubczyku
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka curry
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki z patisonem i kukurydzą
Patisony i paprykę umyć i drobno pokroić, wycinając wcześniej części niejadalne. Kiełbasę dobrej jakości i o wyrazistym smaku również posiekać. Składniki te połączyć ze sobą, następnie dodać groszek, kukurydzę, ser żółty, jajko, mleko i proszek do pieczenia. Wsypać do tego trochę ponad 2 szklanki mąki oraz wszystkie zioła i przyprawy. Wymieszać. Struktura ciasta powinna być dość gęsta i zwarta. W miarę potrzeby należy dosypać mąkę. 

Olej rozgrzać na patelni. Nakładać na niego placki po ok. 2 łyżki ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor. 

Można podawać jako samodzielne danie, np. ze śmietaną, z sosem czosnkowym lub koperkowym, bądź jako zamiennik kotletów mięsnych do drugiego dania. 

Smacznego.
Kotleciki z patisonem i kukurydzą
Umytą paprykę należy drobno pokroić i dodać do pozostałych składników
Kotleciki z patisonem i kukurydzą
Umyte patisony należy drobno pokroić i dodać do pozostałych składników
Kotleciki z patisonem i kukurydzą
Masa do smażenia powinna mieć strukturę gęstą i lekko zbitą, żeby można było ją smażyć bez rozpadania ciasta
Kotleciki z patisonem i kukurydzą
Na gorącą patelnię z olejem nakładać po dwie łyżki ciasta i smażyć jak kotleciki z obu stron na złoty kolor
Kotleciki z patisonem i kukurydzą
Z podanego przepisu wychodzi sporo porcji, ok. 15-20, w zależności od wielkości