ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Udka kurczaka duszone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Udka kurczaka marynowane, podsmażone i duszone bardzo lubimy zjeść z chlebem z sosem z duszenia udek.

Udka kurczaka duszone Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Udka kurczaka duszone

 

  • udka kurczaka 3 sztuki duże,
  • przyprawa do indyka 1 opakowanie,
  • woda 4 szklanki,
  • śmietana 12% 2 łyżki,
  • mąka pszenna 2 łyżki,
  • woda 1 szklanka,
  • koperek 1 pęczek

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka duszone
Duże udka kurczaka podzielić na porcje: pałka i podudzie, przyprawę do indyka wymieszać z olejem, do marynaty włożyć porcje udek, dobrze je natrzeć i do lodówki schować na kilka godzin.

Na gorącym oleju zrumienić z każdej strony porcje udek, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa na średnim ogniu.

Porcje udek wyjąć na talerz, śmietanę wymieszać z mąką, wodą wlać do sosu i mieszać do zagęszczenia, wsypać koperek.
Udka kurczaka duszone
Marynatę robimy z przypraw jakie lubimy smakowo.