BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 802]

Placki z kalafiora i cukinii

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam bardzo smaczne i sycące placki z kalafiora i cukinii. Myślałam że połączenia kalafiora z cukinią nie będzie smaczne, ale jakże się myliłam. Placki wyszły bardzo pyszne.

Placki z kalafiora i cukinii

Składniki:

Placki z kalafiora i cukinii

 

  • Kalafior 1 szt,
  • cukinia 2 młode szt,
  • cebula 1 szt,
  • jajko 1 szt,
  • ząbki czosnku 2 - 3 szt,
  • sól, pieprz do smaku,
  • pietruszka zielona poszatkowana 1 łyżka,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • mąka pszenna,
  • olej do smażenia,

 

Sposób przygotowania:

Placki z kalafiora i cukinii
Cukinie opłukać, jeżeli jest młodsza to nie obieramy , a jeżeli starsza to obrać,a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Cebule obrać i zetrzeć do cukinii ( grube oczka),dodać ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.

Kalafiora obrać z liści , podzielić na różyczki , wypłukać w osolonej wodzie, a następnie ugotować ( nie całkiem miękko ) tak aby kalafior nie był wodnity i rozgotowany.

Ugotowane różyczki kalafiora rozgnieść lekko nie całkiem na miazgę tylko trochę grubiej widelcem i połączyć z startą cukinią.

Wbić jajko przyprawić do smaku pieprzem i solą oraz przyprawą uniwersalną,dodać poszatkowaną pietruszkę zieloną.

Dodać mąkę, tyle mąki ile wejdzie aby masa była lekka i puszysta, a placki się ładnie piekły i łatwo było je obracać.( wszystko zależy od tego jak ugotujemy kalafior i ile soku wyda cukinia). 

Wszystko razem wymieszać do połączenia składników.

Placki smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju.

Placki można podać z jogurtem naturalnym lub gęstą śmietaną.