Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Placki z zielonego groszku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To doskonała propozycja na szybkie śniadanie lub pożywną przekąskę, którą można też zabrać ze sobą na spacer, piknik, do szkoły albo pracy. Są bardzo smaczne bezpośrednio po przygotowaniu oraz jak wystygną.

Placki z zielonego groszku

Składniki:

Placki z zielonego groszku

Około 12 sztuk:

  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej (płaskie)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • papryka słodka/ostra (fajny posmak daje papryka wędzona)
  • sól, pieprz

Ponadto:

Sposób przygotowania:

Placki z zielonego groszku

Groszek:

Placki z zielonego groszku
Można użyć groszku świeżego lub mrożonego - uprzednio ugotowanego w osolonej wodzie.

Groszek konserwowy odsączyć i zblendować na puree.

Masa:

Placki z zielonego groszku
Masę najlepiej doprawić według własnego smaku.

Do zblendowango groszku dodać jajko, mąkę oraz proszek do pieczenia.
Wszystkie składniki wymieszać i całość doprawić według własnego smaku.

Smażenie:

Placki z zielonego groszku
Placuszki powinny być zarumienione z obu stron.

Na patelni z odrobiną rozgrzanego tłuszczu wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa = 1 placek.)
Placuszki należy smażyć z obu stron do momentu lekkiego zarumienia się.