jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Porowe placuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Placki są niezwykle proste, tanie do przygotowania i naprawdę pyszne. Doskonale smakują z dipem czosnkowym.

Porowe placuszki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Porowe placuszki

 

  • Składniki na około 12 placków:
  • 1 szklanka grobnego makaronu ( u mnie w kształcie ryżu),
  • 1 średni por,
  • 3 duże jajka,
  • ¾ szklanki groszku cukrowego,
  • 2 łyżki mąki,
  • Sól , pieprz do smaku,
  • Olej do smażenia,

 

Sposób przygotowania:

Porowe placuszki
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Por oczyszczamy i kroimy drobno na plasterki. Groszek gotujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Do miski wkładamy makaron, por i groszek. Dokładamy jajka i mąkę. Doprawiamy do smaku. Na rozgrzanym oleju pieczemy placuszki z obu stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy.
Porowe placuszki
Przygotowane składniki placuszków dokładnie mieszamy