Sposób przygotowania:
Placki z cukinii z kurczakiem i zielonym groszkiem1
Cukinię obrać (niekoniecznie), wydrążyć miąższ, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski, posypać szczyptą soli i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dokładnie odlać sok z cukinii.
2
Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, przyprawić solą i pieprzem.
3
Zielony groszek wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty. Następnie wystudzić.
4
Cukinię, filet z kurczaka i zielony groszek wymieszać, dodać mąkę, jajka, startą na tarce cebulę i doprawić solą, pieprzem oraz mieszanką chilli. Całość dokładnie wymieszać.
ETAP 5:
Na rozgrzanym oleju smażyć uformowane niewielkie placuszki z obydwu stron aż się zrumienią. Z porcji wychodzi około 12 placuszków.
marcinka