nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Placki ziemniaczane.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dość kaloryczne, ale ogromnie pyszne placki z ziemniaków pyszne z dodatkiem ketchupu lub śmietany.

Placki ziemniaczane. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane.

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane.
Cebulę drobno posiekać. Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce na małych oczkach. Do ziemniaków dodać cebulę oraz jajka i przyprawy, a następnie dosypać mąkę.Całość zamieszać łyżką. Na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem nakładać łyżką porcje na placki. Smażyć placki z obu stron na niedużym płomieniu w dość sporej ilości tłuszczu. Można wysmażyć placki bardziej, tak że są chrupiące, a można mniej, że są miękkie i dość pulchne, zależy to od tego co kto lubi, w tej materii jest zupełna dowolność.
Placki ziemniaczane.
Obrane i opłukane ziemniaki starte do miski na tarce na drobnych oczkach.
Placki ziemniaczane.
Starte ziemniaki z dodatkiem jajek,posiekanej cebuli i solidnej dawki przypraw.
Placki ziemniaczane.
ZIemniaki,przyprawy,jajka i cebula z dodatkiem mąki czyli wszystkie składniki na placki przed wymieszaniem.
Placki ziemniaczane.
Placki podczas smażenia w sporej ilości oleju na niedużym płomieniu.