Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z mortadelą
Ziemniaki, żółty ser i cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mortadelę kroimy w plastry-ok.0,5-1 cm.
Do startych ziemniaków,cebuli i sera dodajemy mąkę i jajka. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem,wymieszać.
Na patelni rozgrzewamy olej, gdy jest już gorący kładziemy na patelnię łyżkę ciasta ziemniaczanego, lekko je uklepujemy łyżką. Kładziemy na nie plaster mortadeli i kolejną łyżkę ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano.
UWAGA! Masa ziemniaczana na patelni musi być nieco większa niż plaster mortadeli, tak by kiełbasa schowała nam się w środku.
Wyśmienicie smakuje z keczupem bądź sosem słodko-kwaśnym.
SMACZNEGO!!!
Do startych ziemniaków,cebuli i sera dodajemy mąkę i jajka. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem,wymieszać.
Na patelni rozgrzewamy olej, gdy jest już gorący kładziemy na patelnię łyżkę ciasta ziemniaczanego, lekko je uklepujemy łyżką. Kładziemy na nie plaster mortadeli i kolejną łyżkę ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano.
UWAGA! Masa ziemniaczana na patelni musi być nieco większa niż plaster mortadeli, tak by kiełbasa schowała nam się w środku.
Wyśmienicie smakuje z keczupem bądź sosem słodko-kwaśnym.
SMACZNEGO!!!