Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Placuszki bananowe z mieloną chałką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo puszyste i niezwykle delikatne placuszki bananowe bez mąki, zagęszczane mieloną czerstwą chałką.

Placuszki bananowe z mieloną chałką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki bananowe z mieloną chałką

 

  • banan duży i dojrzały
  • jajka 3-4 duże
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • zmielona sucha chałka
  • proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
  • masło do smażenia
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Placuszki bananowe z mieloną chałką
Chałkę dobrze wysuszyć i zmielić na bułkę tartą. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek - białka połączyć z cukrem waniliowym i ubić na sztywną pianę, po czym połączyć z żółtkami.

Banana zetrzeć na największych oczkach tarki wprost do piany. Wierzch posypać proszkiem do pieczenia. Dodać kilka łyżek startej chałki i za pomocą łyżki ostrożnie wszystko wymieszać na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt delikatna dodać nieco więcej chałki.

Na płytkiej patelni do naleśników stopić masło i dolać nieco oleju. Łyżką kłaść niewielkie porcje puszystej masy na średnio rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano z obu stron.

Placuszki smażą się błyskawicznie, dlatego nie można ich spuszczać z oka i trzeba cały czas pilnować, aby się nie spaliły.

Podawać z jogurtem, twarożkiem, musem owocowym lub gęstą śmietaną.
Placuszki bananowe z mieloną chałką
Chałkę dobrze wysuszoną zmielić na bułkę tartą.
Placuszki bananowe z mieloną chałką
Ubić na sztywną masę białka i połączyć z bananem i żółtkami.
Placuszki bananowe z mieloną chałką
Dodać zmieloną chałkę i bardzo ostrożnie wymieszać.
Placuszki bananowe z mieloną chałką
Placuszki smażyć na rumiano pilnując, aby się nie przypaliły.