Sposób przygotowania:
Placuszki bananowe z mieloną chałką
Chałkę dobrze wysuszyć i zmielić na bułkę tartą. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek - białka połączyć z cukrem waniliowym i ubić na sztywną pianę, po czym połączyć z żółtkami.
Banana zetrzeć na największych oczkach tarki wprost do piany. Wierzch posypać proszkiem do pieczenia. Dodać kilka łyżek startej chałki i za pomocą łyżki ostrożnie wszystko wymieszać na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt delikatna dodać nieco więcej chałki.
Na płytkiej patelni do naleśników stopić masło i dolać nieco oleju. Łyżką kłaść niewielkie porcje puszystej masy na średnio rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano z obu stron.
Placuszki smażą się błyskawicznie, dlatego nie można ich spuszczać z oka i trzeba cały czas pilnować, aby się nie spaliły.
Podawać z jogurtem, twarożkiem, musem owocowym lub gęstą śmietaną.
Banana zetrzeć na największych oczkach tarki wprost do piany. Wierzch posypać proszkiem do pieczenia. Dodać kilka łyżek startej chałki i za pomocą łyżki ostrożnie wszystko wymieszać na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt delikatna dodać nieco więcej chałki.
Na płytkiej patelni do naleśników stopić masło i dolać nieco oleju. Łyżką kłaść niewielkie porcje puszystej masy na średnio rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano z obu stron.
Placuszki smażą się błyskawicznie, dlatego nie można ich spuszczać z oka i trzeba cały czas pilnować, aby się nie spaliły.
Podawać z jogurtem, twarożkiem, musem owocowym lub gęstą śmietaną.
biedroneczki
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki