kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Kotlety mielone faszerowane boczkiem i kiełbasą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wszystkim znane kotlety mielone postanowiłam urozmaicić dodatkiem boczku i kiełbasy. Dzięki nim kotlety nabrały niepowtarzalnego smaku.

Kotlety mielone faszerowane boczkiem i kiełbasą

Składniki:

Kotlety mielone faszerowane boczkiem i kiełbasą

 

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 bułka kajzerka
  • cebula
  • jajko
  • sól, pieprz
  • 100 g boczku wędzonego
  • pół dowolnej kiełbasy
  • olej
  • bułka tarta

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone faszerowane boczkiem i kiełbasą
1. Łopatkę wieprzową zmielić maszynką wraz z cebulą oraz z zamoczoną wcześniej w wodzie, odciśniętą bułką kajzerką. Następnie dodać jajko i przyprawy, wyrobić jednolitą mięsną masę.

2. Boczek pokroić w drobną kostkę, a kiełbasę na ćwiartki. Razem podsmażyć kiełbasę i boczek, bez dodatku tłuszczu, ostudzić.

3. Formować kotlety mielone, do środka dając farsz z boczku i kiełbasy. Zlepione kotlety lekko spłaszczyć, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu przed podaniem.