Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Placuszki z bananami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne i delikatne w smaku placuszki z użyciem bananów. Świetnie smakują z bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem.

Placuszki z bananami

Składniki:

Placuszki z bananami

  • 3 banany
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki z bananami
Banany (najlepiej dojrzałe) obrać i rozdrobnić blenderem. Białka ubić na sztywno (ze szczyptą soli). Żółtka połączyć z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia (lub sodą), mlekiem i rozdrobnionymi bananami.

Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

Posypać cukrem pudrem. Idealnym połączeniem jest użycie bitej śmietany. 

Tagi:

jajka jajko