Sposób przygotowania:
Placuszki na serku wiejskim z truskawkami
1. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy oba cukry i roztrzepujemy rózgą. Następnie dodajemy serek i mieszamy, wsypujemy mąkę tortową przesianą z proszkiem do pieczenia, ja mąkę dodawałam stopniowo, mieszałam i dosypywałam, aż ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, nie powinno być zbyt rzadkie, ani za gęste. Na koniec dodajemy truskawki, wcześniej umyte, osuszone, pozbawione szypułek i pokrojone w plasterki. Delikatnie mieszamy.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron do ładnego zrumienienia się. Usmażone osączmy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
3. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Mąki dodawałam tak na oko, żeby uzyskać odpowiednio gęste ciasto.
Truskawki również dodajemy według uznania.
Z tej receptury wychodzi około 8 sporych sztuk placuszków.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron do ładnego zrumienienia się. Usmażone osączmy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
3. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Mąki dodawałam tak na oko, żeby uzyskać odpowiednio gęste ciasto.
Truskawki również dodajemy według uznania.
Z tej receptury wychodzi około 8 sporych sztuk placuszków.