Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Placuszki na serku wiejskim z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu placuszki na serku wiejskim, bardzo wilgotne i mięciutkie, u mnie z dużą ilością truskawek. Bardzo polecam na słodkie śniadanie czy podwieczorek.

Placuszki na serku wiejskim z truskawkami

Składniki:

Placuszki na serku wiejskim z truskawkami

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 serek wiejski ( 200 g )
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 cukier waniliowy
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka łyżek mąki tortowej

Dodatkowo:

  • kilka świeżych truskawek ( według uznania )
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki na serku wiejskim z truskawkami
1. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy oba cukry i roztrzepujemy rózgą. Następnie dodajemy serek i mieszamy, wsypujemy mąkę tortową przesianą z proszkiem do pieczenia, ja mąkę dodawałam stopniowo, mieszałam i dosypywałam, aż ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, nie powinno być zbyt rzadkie, ani za gęste. Na koniec dodajemy truskawki, wcześniej umyte, osuszone, pozbawione szypułek i pokrojone w plasterki. Delikatnie mieszamy.

2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron do ładnego zrumienienia się. Usmażone osączmy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

3. Podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Mąki dodawałam tak na oko, żeby uzyskać odpowiednio gęste ciasto.

Truskawki również dodajemy według uznania.

Z tej receptury wychodzi około 8 sporych sztuk placuszków.