Sposób przygotowania:
Drożdżowe racuchy z truskawkamiETAP 1
Podgrzewamy delikatnie mleko. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru oraz 3 łyżki mąki. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
ETAP 2
Do wyrośniętego dodajemy sól, jajka, mąki, cynamon oraz pozostały cukier.
ETAP 3
Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Powinno być one dość luźne (o konsystencji śmietany), więc jego mieszanie nie jest czymś ciężkim.
ETAP 4
Gotowe przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
ETAP 5
Między czasie przygotowujemy truskawki: myjemy je, osuszamy, usuwamy szypułki i przekrawamy na połowę.
Gdy ciasto jest już wyrośnięte na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką, wcześniej zamoczoną w ciepłym oleju nabieramy porcje ciasta i wykładamy je na patelnię.
W trakcie jak pierwsza strona racuszków się rumieni, w drugą, surową część ciasta wbijamy po 2-3 połówki truskawek. Gdy pierwsza strona jest gotowa, racuszki przewracamy i rumienimy drugą stronę.
Gotowe racuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy je oprószone cukrem pudrem połączonym z cukrem waniliowym.
misia5