kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Kukurydziane placuszki z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne placuszki z truskawkami. Przygotowane na serku homogenizowanym i jogurcie z mąką bezglutenową. Polecam na słodki obiad lub deser.

Kukurydziane placuszki z truskawkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kukurydziane placuszki z truskawkami

 

  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżki z czubkiem jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 10 łyżek z czubkiem mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl pokrojonych truskawek
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Kukurydziane placuszki z truskawkami
Do miski przekładamy serek homogenizowany, jogurt, wybite jajko, cukier i mieszamy. Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia i ponownie mieszamy.

Truskawki myjemy i odsączamy z wody, odrywamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałeczki. Truskawki dodajemy do ciasta i mieszamy. 

Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażymy z obu stron na złoty kolor i przekładamy na ręcznik papierowy, odsączamy z tłuszczu. Placuszki przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Kukurydziane placuszki z truskawkami
Jogurtu, serek homogenizowany, cukier, jajko mieszamy do połączenia.
Kukurydziane placuszki z truskawkami
Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą i proszek, mieszamy.
Kukurydziane placuszki z truskawkami
Do ciasta dodajemy pokrojone truskawki i mieszamy.