piotr20091991

piotr20091991

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 666]

Placuszki na słodko bananowo-waniliowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne placuszki na podwieczorek

Placuszki  na słodko bananowo-waniliowe

Składniki:

Placuszki na słodko bananowo-waniliowe

 

  • 1 laska wanilii,lub 1 mała łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 5 bananów
  • 2 stołowe łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 1 stołowa łyżka oliwy z oliwek
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania placuszków

 

Sposób przygotowania:

Placuszki na słodko bananowo-waniliowe
Banany obrać ze skóry i rozgnieść widelcem,bądź przemielić przez maszynkę do mięsa.Do rozgniecionych bananów dodać miąższ z laski wanilii,lub 1 małą łyżeczkę ekstraktu waniliowego.Dodać następnie 1 jajko,2 stołowe łyżki maki i 1 stołową łyżkę oliwy z oliwek.Wyrobić ciasto ręcznie i uformować placuszki.Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.Po usmażeniu placuszki wykładamy na pergamin,w celu odsączenia placuszków z tłuszczu.Po odsączeniu placuszków z tłuszczu wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka