kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 984]

Placuszki z marchewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placuszki z marchewki smakują rewelacyjnie, szczególnie z jogurtem i szczypiorkiem. Zapraszam po przepis.

Placuszki z marchewki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z marchewki

 

  • 4 średnie marchewki,
  • 2 jajka,
  • 6 łyżek kefiru,
  • Pół dużej cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 6 łyżek mąki,
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Placuszki z marchewki
Marchewkę obieramy i myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.

Czosnek też kroimy bardzo drobno. Cebulę i czosnek smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Do marchewki dodajemy jajka, kefir, smażoną cebulę z czosnkiem, sól, pieprz ziołowy i mąkę.

Dokładnie mieszamy. Smażymy na gorącym oleju. 




Placuszki z marchewki
umytą marchewkę ścieramy na tarce do miski
Placuszki z marchewki
cebulę i czosnek drobno kroimy i smażymy
Placuszki z marchewki
placuszki smażymy z obu stron na rumiano
Placuszki z marchewki
usmażone placuszki przekładamy na papierowy ręcznik