Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Potrawka z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny i sycący gulasz bezmięsny z dodatkiem papryki, soczewicy i pomidorów. Idealna potrawa na panujące za oknem mrozy.

Potrawka z soczewicą

Składniki:

Potrawka z soczewicą

 

  • 2-3 cebule
  • 2 papryki czerwone
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1-1,5 szklanki soku pomidorowego
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 1 łyżka pasty paprykowej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta papryki chili
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Potrawka z soczewicą

ETAP 1:

Potrawka z soczewicą
Warzywa podsmażamy do zeszklenia w garnku

W garnku podgrzać olej i dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Smażyć do zeszklenia, a następnie dodać paprykę pokrojoną na mniejsze kawałki. Smażyć około 5 min, a następnie dodać pomidory krojone z puszki, pastę paprykową oraz sok pomidorowy. Przyprawić papryką słodką mieloną, papryką chili, cukrem, ziołami prowansalskim, pieprzem oraz solą. Zagotować.

ETAP 2:

Potrawka z soczewicą
Na końcu dodajemy soczewicę i gotujemy około 12-15min.

Kolejno dodać soczewicę czerwoną i gotować do momentu, aż soczewica zrobi się miękka. Gdy potrawka jest zbyt gęsta można dodać soku pomidorowego.