IGGI

IGGI

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Placuszki z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo dobre i proste do zrobienia placuszki

Placuszki z migdałami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z migdałami

 

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka likieru amaretto

 

  • tłuszcz na patelnię

Sposób przygotowania:

Placuszki z migdałami
Łączymy mąkę i mleko, mieszamy, by nie powstały grudki. Do powstałej masy wbijamy jajka, dodajemy dwie łyżki cukru, mielony imbir i łyżeczkę likieru amaretto. Całość mieszamy do powstania jednolitej masy po czym dodajemy trzy pełne łyżki płatków migdałowych. Całą masę ponownie mieszamy. Ciasto nakładamy łyżką na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, smażymy placuszki aż się zarumienią z każdej strony. Po zdjęciu z patelni odsączamy na serwetce nadmiar tłuszczu.
Placuszki z migdałami
Do mąki połączonej z mlekiem wbijamy jajka
Placuszki z migdałami
Do ciasta z mąki, mleka i jaj dodajemy cukier
Placuszki z migdałami
Do powstałej masy dodajemy płatki migdałowe
Placuszki z migdałami
Placuszki smażymy na rozgrzanym tłuszczu

Tagi:

jajko jajka