Sposób przygotowania:
Płonąca beza na tarcie.
Do 1/4 szkl wody dodajemy białka i cukier Miksujemy wszystko razem w naczyniu, które nadaje się do kąpieli wodnej przez ok 1 min. Jako naczynie do kąpieli wodnej można uznać :mniejszy garnek, miskę metalową lub szklaną . Stawiamy nasze rozbite białka do większego naczynia z gotującą się wodą, przykręcamy palnik. (Uważamy, nasze naczynie nie dotykało powierzchni gotującej się wody.) Ubijamy wszystko na najwyższych obrotach miksera przez dokładnie 12 minut. Ubitą bezę wykładamy od razu na upieczoną i wystudzoną tartę. Formujemy ją za pomocą łyżki lub normalnie wyciągając ją palcami. Kiedy efekt wizualny nas zadowala odpalamy palnik i przypalamy naszą bezę. Znów musimy uważa, aby robić to bardzo delikatnie, bo można łatwo naszą bezę podpalić. Jeżeli nie posiadamy palnika gazowego, można gotową tartę wstawić na kilka min pod dobrze rozgrzany grill w piekarniku. Ta beza idealnie pasuje do kwaskowatych tart, ponieważ jest dość słodka. Życzę miłej zabawy!
Konczi