marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Płonące brzoskwinie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia deseru

Płonące brzoskwinie

Składniki:

Płonące brzoskwinie

 

  • 8 brzoskwiń obranych ze skórki i podzielonych na połówki
  • 6 dag cukru
  • 4 dag masła
  • 1/2 szklanki aromatycznego likieru o cierpkim smaku
  • 8 bez orzechowych lub migdałowych
  • sok z 1 cytryny
  • sok z 1 pomarańczy
  • 4 łyżki dżemu porzeczkowego lub jagodowego

Sposób przygotowania:

Płonące brzoskwinie
W naczyniu żaroodpornym roztopić masło, dodać sok z cytryny i pomarańczy, cukier oraz połowę likieru. Całość gotować ciągle mieszając, tak długo, póki nie uzyska barwy jasnego karmelu. Wtedy włożyć brzoskwinie, przesmażyć je i odwrócić zagłębieniami po pestkach w górę. W każde zagłębienie włożyć bezę. Dżem porzeczkowy rozcieńczyć odrobiną letniej wody i kilkoma kroplami likieru, po czym zalać nim brzoskwinie. Resztę likieru podgrzać w chochli, podpalić i wylać na brzoskwinie. Smacznego