SUPERPRZEPIS

Polędwica prosto z toskańskiej kuchni

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Polędwica prosto z toskańskiej kuchni Więcej zdjęć (3)

Wspaniały kawałek mięsa przyrządzony po toskańsku.

Składniki:

Polędwica prosto z toskańskiej kuchni

 

  • 150 gram polędwicy wołowej,
  • kilka plasterków włoskiej szynki prosciutto, można zastąpić cienkimi plasterkami chudego polskiego boczku,
  • garść makaronu,
  • 2 grzyby, ja użyłem mrożonych prawdziwków,
  • 1 szalotka,
  • dobra oliwa,
  • sól, pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Polędwica prosto z toskańskiej kuchni
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, pamiętajmy aby był al dente. Polędwicę kroimy w równe kawałki, obtaczamy szynką lub boczkiem, nacieramy dokładnie z każdej strony solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie, skrapiamy oliwą i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Na tej samej patelni smażymy dodatki do makaronu, grzyby, szalotkę i posiekany w paski boczek, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy makaron, mieszamy. Na talerz układamy makaron z dodatkami a w sąsiedztwie kawałki usmażonej polędwicy wołowej. SMACZNEGO.
Polędwica prosto z toskańskiej kuchni
Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
Polędwica prosto z toskańskiej kuchni
Polędwicę owijamy dookoła szynką, nacieramy przyprawami.