Sposób przygotowania:
Polędwiczka z pistacjami i truskawkami
Polędwiczkę kroimy na plastry, ok 0,5 do 1cm. Solimy, oprószamy świeżo mielonym pieprzem z obu stron. Można odstawić do lodówki na godzinę, jeśli mamy czas. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić polędwiczki, przesmażyć w spienionym maśle mieszając kilka minut, ogień może być duży. następnie zmniejszyć poziom i dodać cukier, mieszać aż sos będzie gęstniał. Dodać 2 łyżki octu balsamicznego, dusić chwilę, powinien trochę odparować. Następnie dołożyć na patelnię opłukane truskawki bez szypułek(mniejsze przekrojone na pół, większe w ćwiartki), wymieszać, dodać porwane lub pokrojone w paski zioła(mięta, bazylia). Na koniec uprażone chwilę na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy pistacje. Całość wymieszać Podawać z kuskusem na talerzu i sałatą, obowiązkowo z vinegrettem, na osobnej miseczce. Proporcje masła i cukru można dekomponować czyli mniej lub więcej, w zależności od tego ile chcemy mieć karmelowego sosu, czy rzadszy czy gęstszy i jaki poziom słodyczy chcemy osiągnąć. Kto nie lubi zbyt słodkich dań może zrezygnować z cukru i dodać tylko truskawki( słodkie).
Sarenka
Darth Vader