thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Polędwiczka z pistacjami i truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Polecamy polędwiczkę wieprzową w karmelu z truskawkami i pistacjami

Polędwiczka z pistacjami i truskawkami

Składniki:

Polędwiczka z pistacjami i truskawkami

 

  • 1 polędwiczka ok. 300-350g
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki masła
  • 2-3 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • garść świeżych listków mięty
  • garść świeżych listków bazylii
  • 30 deko truskawek świeżych
  • 2 łyżki pistacji

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczka z pistacjami i truskawkami
Polędwiczkę kroimy na plastry, ok 0,5 do 1cm. Solimy, oprószamy świeżo mielonym pieprzem z obu stron. Można odstawić do lodówki na godzinę, jeśli mamy czas. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić polędwiczki, przesmażyć w spienionym maśle mieszając kilka minut, ogień może być duży. następnie zmniejszyć poziom i dodać cukier, mieszać aż sos będzie gęstniał. Dodać 2 łyżki octu balsamicznego, dusić chwilę, powinien trochę odparować. Następnie dołożyć na patelnię opłukane truskawki bez szypułek(mniejsze przekrojone na pół, większe w ćwiartki), wymieszać, dodać porwane lub pokrojone w paski zioła(mięta, bazylia). Na koniec uprażone chwilę na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy pistacje. Całość wymieszać Podawać z kuskusem na talerzu i sałatą, obowiązkowo z vinegrettem, na osobnej miseczce. Proporcje masła i cukru można dekomponować czyli mniej lub więcej, w zależności od tego ile chcemy mieć karmelowego sosu, czy rzadszy czy gęstszy i jaki poziom słodyczy chcemy osiągnąć. Kto nie lubi zbyt słodkich dań może zrezygnować z cukru i dodać tylko truskawki( słodkie).