Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Polędwiczki z szałwią i szynką szwarcwaldzką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna przekąska, której przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Zaskakuje i wyglądem i smakiem. Polecam gorąco.

Polędwiczki z szałwią i szynką szwarcwaldzką

Składniki:

Polędwiczki z szałwią i szynką szwarcwaldzką

 

  • 50 dag polędwicy
  • opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (10 dag)
  • 12 listków świeżej szałwii
  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej połączony z masłem)

marynata

Sposób przygotowania:

Polędwiczki z szałwią i szynką szwarcwaldzką

Polędwiczki z szałwią 1

Polędwiczki z szałwią i szynką szwarcwaldzką
Umytą i osuszoną polędwicę kroimy w plasterki

Polędwicę dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w plasterki (1-1,5 cm).

Polędwiczki z szałwią 2

Polędwiczki z szałwią i szynką szwarcwaldzką
Składniki marynaty dokładnie łączymy ze sobą

Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem.

Polędwiczki z szałwią 3

Polędwiczki z szałwią i szynką szwarcwaldzką
W naczyniu z marynatą umieszczamy mięso, mieszamy.

Do przygotowanej marynaty wkładamy mięso. Dokładnie mieszamy, żeby dobrze zamarynować mięso.

Polędwiczki z szałwią 4

Polędwiczki z szałwią i szynką szwarcwaldzką
Szynkę ostrym nożem kroimy na średniej wielkości kwadraty

Szynkę szwarcwaldzką kroimy na małe kawałki. Muszą one odpowiadać rozmiarowi mięsa.

Polędwiczki z szałwią 5

Polędwiczki z szałwią i szynką szwarcwaldzką
Wykałaczką spinamy mięso z szynką i liściem szałwii

Na każdy kawałek mięsa układamy szynkę. Kładziemy liść szałwii. Spinamy wykałaczką.

Polędwiczki z szałwią 6

Tak przygotowane kawałki mięsa smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podajemy na ciepło.


Tagi:

mięsa