Sposób przygotowania:
Polędwiczka z borowikami i pieczoną marchewką
Polędwiczkę oczyścić z białych błonek. Długim i cienkim nożem zrobić w środku nacięcie. Marynowane borowiki, najlepiej takiej samej wielkości, wkładać jeden przy drugim. Grzyby powinny być na całej długości mięsa. Przygotować marynatę z podanych składników. Natrzeć mięso i odstawić na około godzinę. Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Kiedy wystygnie dodać do niego jajko, sól, pieprz i natkę pietruszki. Uformować kuleczki. Do naczynia do zapiekania wlać 2 łyżki oliwy i obtoczyć kulki. Marchewki pociąć w słupki skropić oliwą, oprószyć delikatnie solą, cukrem i pieprzem. Wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40min. Polędwiczkę obsmażyć krótko z każdej strony, włożyć do foli aluminiowej i wstawić do piekarnika. Piec nie dłużej niż 30min. Ryżowe kulki wstawić do piekarnika na 15min. Smacznego!
Alex_M