Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 852]

Polędwiczka z borowikami i pieczoną marchewką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Niezwykle smaczna polędwiczka z wyraźnym grzybowym akcentem. Podana z pieczoną marchewką i kulkami z ryżu. Danie polecam jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości :)

Polędwiczka z borowikami i pieczoną marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczka z borowikami i pieczoną marchewką

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczka z borowikami i pieczoną marchewką
Polędwiczkę oczyścić z białych błonek. Długim i cienkim nożem zrobić w środku nacięcie. Marynowane borowiki, najlepiej takiej samej wielkości, wkładać jeden przy drugim. Grzyby powinny być na całej długości mięsa. Przygotować marynatę z podanych składników. Natrzeć mięso i odstawić na około godzinę. Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Kiedy wystygnie dodać do niego jajko, sól, pieprz i natkę pietruszki. Uformować kuleczki. Do naczynia do zapiekania wlać 2 łyżki oliwy i obtoczyć kulki. Marchewki pociąć w słupki skropić oliwą, oprószyć delikatnie solą, cukrem i pieprzem. Wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40min. Polędwiczkę obsmażyć krótko z każdej strony, włożyć do foli aluminiowej i wstawić do piekarnika. Piec nie dłużej niż 30min. Ryżowe kulki wstawić do piekarnika na 15min. Smacznego!
Polędwiczka z borowikami i pieczoną marchewką
Nadziewać ostrożnie polędwiczkę borowikami.
Polędwiczka z borowikami i pieczoną marchewką
Obsmażoną polędwiczkę zawinąć w folię aluminiową.
Polędwiczka z borowikami i pieczoną marchewką
Marchewki pokroić w słupki i wymieszać z przyprawami.
Polędwiczka z borowikami i pieczoną marchewką
Z ryżu formować kulki i obtoczyć lekko w oliwie.