olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Polewka piwna ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

znakomita polewka z dodatkiem śmietany, cynamonu i jajek, jako dodatek do zupy.

Polewka piwna ze śmietaną

Składniki:

Polewka piwna ze śmietaną

 

  • 1l piwa
  • miękisz 1 małej bułki
  • 1 buteleczka kwaśnej śm ietany
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka cukru
  • cynamon
  • sól

Sposób przygotowania:

Polewka piwna ze śmietaną
Piwo zagotować z kawałkiem cynamonu i miękiszem bułki. W osobnym garnku roztrzepać śmietanę z 4-ma żółtkami, cukrem i solą. Gotujące się piwo wlewać powoli do garnka ze śmetaną, ciągle mieszając. Pozostawić na małm płomieniu, żeby się zupa zagrzała. Wlać do wazy ogrzanej wrzątkiem. Podawać w kubeczkach lub filiżankach do zupy.

Tagi:

piwo