marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Polewka z wina.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Wino zagotować z wodą.Osobno utrzeć żółtka z cukrem,zagęścić na ogniu dolać z wolna gorące wino i ubić,aż się spieni.Nie zagotowywać.Podawać

Polewka z wina.

Składniki:

Polewka z wina.

 

  • 1/2 l.białego wina,
  • 1/4 l.wody,
  • 3-4 goździki,
  • kawałek cynamonu,
  • 2 żółtka,
  • 8 dkg.cukru.

Sposób przygotowania:

Polewka z wina.
Wino zagotować z wodą i korzeniami.Osobno utrzeć żółtka z cukrem,zagęścić na ogniu,dolewając po trochu gorące wino.Mocno ubijać,aż się woda spieni.Nie zagotowywać,by żółtka się nie zważyły.Podawać w filiżankach z biszkoptami lub drobnymi korzennymi ciastkami.